lauantai 26. syyskuuta 2015

Nyt on sinun vuorosi loistaa!

Joka syksy sama juttu. Mitä nopeammin illat alkaa pimetä, sitä nopeammin mulla alkaa treeni-into laskea. Paitsi tämä syksy tekee poikkeuksen sääntöön, tällä hetkellä tää tokoilija vallan pursuaa treeni-intoa :)
"Syyllinen" on tässä


Tipi on suorastaan loistanut kaikissa viimeisimmissä treeneissä!

Koko kevään ja kesän panostin aika lailla Saniin, olisin niin halunnut ne puuttuvat ykköset vanhoilla säännöillä...Tipi toki treenaili yhtä lailla, mutta Tipin treenit ei olleet yhtä suunnitellut ja ajatuksella läpi viedyt mitä Sanilla. Nyt kun ohjatuissa alkoi syyskausi (ja taloudellisista syistä otin vain yhdelle koiralle treenipaikan), niin päätin, että nyt on Tipi vuoro saada tehotreeniä. Liekö se sitten syynä vai mikä, mutta tuo koira yllättää nyt koko ajan osaamisellaan. Joka treenin jälkeen on tehnyt mieli todeta, että kuka treenaa mun koiraa salaa, miten se voi osata näin hyvin?? :)

Kuva Marianne Timonen

Yhtenä isona juttuna Tipi on lopultakin tainnut tajunnut ruudun paikan... Ensin ohjatuissa hieno ruutuunmeno ilman alustaa tai mitään muuta apuvälinettä. En olisi uskonut, mutta onneksi Helena-kouluttaja uskoi ja patisti kokeilemaan. Sitten sama homma viikolla omatoimitreenatessa. Tässä vaiheessa puhkuin jo niin itsevarmuutta, että päätin kasvattaa matkaa kisapituuteen, vaikka oli hämärää ja tiesin, että riski epäonnistumiseen oli iso ja edelleen siis jätin alustan laittamatta. Riski kannatti. Matkan kasvattaminen vaan nostatti Tipin vauhtia entisestään ja Piipa koko olemuksesta näki, että se niin tietää mitä tekee ja minne kuuluu mennä. Mä oon aivan häkeltynyt, että yhtäkkiä tää onkin näin simppeliä.

Tän viikon ohjattuihin oltiin saatu etukäteen tehtäväksi valita 4 liikettä jotka suoritetaan kisamaisesta ja pelkästään sosiaalisella palkalla palkaten. Valitsin luoksetulon, liikkeestä seisomisen, hypyn ja noudon. Piipa oli innokas ja hyvin kuulolla. Palkkautui hyvin sosiaalisesta palkasta, eikä edes haukkunut. Kunnes juoksin hakemaan kapulan ja se nostatti vireen just sen verran liian korkeaksi, että hakauhti pari kertaa kapulalle mennessään. Muuten hienoa menoa. Kouluttaja totesi, että Tipin tekeminen on tosi innokasta, mutta samalla tosi tarkkaa :) Voihan pieni sininen otus!



Nyt kun homma alkaa skulata näin hienosti, niin oli pakko tulostaa uudet tokosäännöt, lukea ne ajatuksella läpi ja tehdä vähän ihan konkreettisia treenisuunnitelmia...

On tää vaan ihanaa olla näin motivoitunut taas! Mulla on tällä hetkellä töissä aika tiukkaa. Olen nyt parin viikon ajan tehnyt kuusi päiväistä työviikkoa (tähän onneksi helpotusta ensi viikolla, tavalla tai toisella :)) ja vaikuttaahan se jaksamiseen. Samoin nuo aikaisin pimenevät illat tekee ulkona treenailusta vaikeaa/haasteellista. Töitten jälkeen ehtii just ja just vielä treenailemaan, mutta hämärän rajamailla. Kohta ei riitä enää hämärääkään. Pentukin vaatii oman panostuksensa ja aikansa. Ja silti, silti mun treeni-into ei ole hiipunut, vaan päin vastoin. Oikein ootan että päästään taas tekemään. Onneksi huomenna on vapaapäivä, niin ehditään jopa ihan valoisalla treenimään, luksusta!

Pieni realisti mussa tietää, että se voi olla pudotus maanpinnalle edessä ennemmin kuin arvaankaan...mutta siihen asti leijun tässä euforisessa onnistumisen ja onnen tilassa :D ja totean, että tokoilkaahan hyvät ihmiset, se koukuttaa ja siitä saa ihan huikeita fiiliksiä :)


Näin on! t.Tipi

maanantai 21. syyskuuta 2015

Yksi meistä :)

Kolme viikkoa pentuelämää takana :) 

Kuje 8vk

Jos pitäisi kuvata Kujetta yhdellä sanalla, niin se olisi tasapainoinen. Se on villi ja vilkas olematta väkkärä. Näin pieneksi pennuksi se osaa jo rauhoittua tarvittaessa tosi hienosti. Se tykkää ihmisistä ja muista koirista koosta, näöstä ja iästä riippumatta. Sillä löytyy luonnetta ja omaa tahtoa, mutta ei juurikaan dominanssia tai terävyyttä. Se suhtautuu uusiin tilanteisiin rennosti ja avoimesti. Jos se säikähtää jotain niin se myös palautuu heti. Se ei myöskään juurikaan hauku. Autossakin matkustaa kiltisti, joko nukkuu tai leikkii lelujensa kanssa. Kaikenkaikkiaan  niin helppo ja kiltti pentu.

Painia serkkupojan kanssa Mäntsälässä

Ekat treffit Neven kanssa ja heti laitettiin tanssiksi :)
Kuva Eija Tienhaara

Tutustumista lenkkikavereihin Helmiin (kuvassa) ja Nuppuun

Leluja Kuje rakastaa. Ruuan suhteen se ei alkuun ollut ihan niin ahne mihin olen tyttöjen kanssa tottunut. Söi kyllä hyvin, mutta ehti käydä moikkailemassa kavereita aina välissä. Siinä missä tytöiltä häviää ruoka kupeista nanosekunnissa, niin Kuje suhtautui hommaan hyvin rauhallisesti ja nautiskellen ;) Mutta tässä, niinkuin monessa muussakin asiassa, seura tekee kaltaisekseen. Nykyään ei todellakaan poistu kupilta ennenkuin se on nuoltu puhtaaksi ja jos joskus ruoka-aika vähän viivästyy, niin poju on omasta mielestään vallan nääntymässä nälkään. Palkkautuu myös ruokanappuloilla hyvin. Kovin paljoa en ole kyllä ehtinyt koulutella vielä; luoksetuloa, vähän istumista ja ympäri pyörimistä. Luoksetulo ois tärkeä, mutta muuten koulutuksen pointti tässä vaiheessa olisi lähinnä rakentaa suhdetta ja kontaktia. Mutta ei tässä oo mikään kiire :) Aika itsenäinen pentu se on. Senkin takia pitäisi nyt ehtiä treenailla temppuja ja muuta hömppää, jotta yhdessä tekeminen vahvistuu :) 


Sani ja Tipi otti (pienen alku-ihmettelyn jälkeen) pikkutyypin hienosti vastaan. Tytöt välillä suorastaan kilpailee siitä kumpi saa leikittää pentua. Sani on ollut tähän asti tosi varovainen ja ihan liian kärsivällinen pennun kanssa, ei huomauta vaikka pentu miten sikailee, roikkuu ja repii karvoista, Sani vaan kääntää toisen posken. Tipi on tiukempi. Leikkii rajummin ja huomattaa kyllä jos homma menee Kujeen osalta överiksi, silleen järkevällä tavalla kuitenkin. En tiedä onko Sani Kujeen mielestä nössö tai jotain, mutta välillä Sani tuntuu olevan vähän kolmas pyörä..Sani yrittää kutsua pentua leikkiin, mutta Kuje vaan kiehnää Tipin kanssa. Ihan käy sääliksi Sania. Välillä otan Tipin syliin ja pois tilanteesta, jolloin Kuje intoutuu leikkimään myös Sanin kanssa :) Tänään Sani ekaa kertaa antautui ihan vallattomaksi Kujeen kanssa, lähti rallittamaan pentu perässään niin että matot oli rullalla, ees taas ja ees taas :D Ei kyllä uskoisi kymmenvuotiaaksi, kun katsoi sitä kaahotusta ja Kujekin oli aivan innoissaan! Tuli ihan Sissi mieleen, sekin nuortui aina kertaheitolla monta vuotta kun uusi pentu tuli :D Ihanaa kun niillä synkkaa kaikilla noin hyvin yhteen! Noiden kolmen leikit on kyllä välillä aika hurjaa katsottavaa ja pennun ollessa villeimmillään meinaa seinät välillä tulla vastaan. Ollaankin nyt käyty joka aamu ja ilta koko poppoon kera lenkkeilemässä joko pellolla tai metsässä, että isoimmat energiat saa purettua ulkona vapaana juosten. On turvallisempaa niin ja säästää mun hermoja :) Kuje on siis alusta lähtien kulkenut liki kaikki lenkit isojen mukana. Osan matkaa aina toki sylikyydillä ettei tule liikaa rasitusta, vaikka en varsinaisesti uskokaan, että vapaalla, omaehtoisella ja luonnon alustalla liikkumisella voisi pentua rikkoa...Remmilenkkeilyäkin ollaan treenattu ja tullaan treenaamaan entistä enemmän nyt kun illat taas pimenee :/ Haastellista, mutta sekin alkaa sujua pikku hiljaa. Kaikkien kolmen kanssa siis, yksin tuo kulkee jo tosi nätisti hihnassa. 

Let's twist again!

Kaahottajat

Tipillä roikkuu nykyään kaikilla lenkeillä pieni takiainen häntä- tai kylkikarvoissa :D

Joskus kun pentu on oikein väsynyt, se ei muuta jaksa kuin roikkua mukana...


Se on muuten ihan huikeaa miten nopeasti pieni koiranpentu kehittyy. Motoriikka, liikkuminen, ketteryys, kaikki ottaa huimia harppauksia koko ajan. Kuje oli aika motorisesti kehittynyt jo tullessaan, mutta silti tuntuu että muutosta tapahtuu ihan silmissä. Samoin vauhti ja jaksaminen kasvaa ja kasvaa ja kasvaa...Aika uskomatonta miten pienessä ajassa ehtii tapahtua niin paljon :)

Kyllä on kolmessa viikossa jalatkin venyneet aika lailla :) 

Kuje on mulla mukana töissä joka päivä ja eläintarvike kauppa onkin mitä mainioin paikka saada kokemuksia. Meteliä, kolinaa ja pauketta riittää. Kujeella on oma aitaus myymälän puolella, joten joka päivä se saa myös kokemuksia uusista ihmisistä ja koirista. Kujeella onkin jo pari vakkari kaveria asiakkaiden koirissa, jotka käy säännöllisesti moikkaamassa. Viime viikolla meillä oli putiikilla Sukokan joukkotarkki. Ihmisiä, koiria ja meteliä riitti, mutta pentu jaksoi ahkerasti heilutella kaikille häntää. Se on niin hyväntuulinen ja positiivinen pentu :)

Tutustumista työkaveriin, Kaija-bernhardilaiseen 4kk :) 

Viime viikolla kävi myös Itävaltalainen kuvausryhmä kuvaamassa Hurtasta mainospätkän. Telkkariin ei päästy, mutta kännykameraan kyllä ja pentunen sai kovasti ihailua osakseen. Ohjaajanainen leperteli Kujeelle, että "I have never seen anything this cute before" :D

Tällä hetkellä pentu vaikuttaa juuri täydellisestä meidän laumaan. Tipi on aika tiukka tyttö, tempperamenttinen ja räiskyvä, joten Kujeen tasainen ja leppoisa luonne sopii Tipin kaveriksi loistavasti! Toki pentu on niin pieni, että mitään lopullista luonnearviota ei tietenkään vielä pysty sanomaan. Toivottavasti ainakin tuo avoimuus, uteliaisuus ja reippaus säilyisi aikuisuuteen asti :) 


Ensimmäinen yhteispotretti poppoosta. Tuo pieni on jo niin yksi meistä :)


Pentu matkii kovasti aikuisia kaikessa. Tässä käveli itse Sanin viereen ihmettelemään, että näinkö tässä kuuluu olla :D

Mun siniset pennut

Laitetaas loppuun vielä muistiin kasvunkehitys. 

8vk
säkä 19-19.5cm
Kuva Sari Sainio

9vk säkä on unohtunut mitata... :(

10vk
säkä 24,5cm

11vk 
säkä 25,5-26cm
paino 3,15kg

Maxia tuosta tuskin tulee, jollei ota jotain huimaa kasvuspurttia? Aikalailla Sanin mitoissa menee tällä hetkellä, joten saa nähdä jääkö miniksi? No juuri oikean kokoinen siitä tulee, kasvoi sitten minkäkokoiseksi tahansa :)

Sellainen poika Kuje on :) Kiitos Kati-kasvattajalla ihanasta pennusta, tää on kyllä niin huipputyyppi ja sopii meidän laumaan kuin nenä päähän!

Olin ihan unohtanut miten aikaavievää ja työlästä pentuarki on, joten aika on entistä enemmän kortilla...siksi blogin päivitys tulee näin viiveellä ja kasa kuvia on läpikäymättä ja liki kaikki videopätkät siirtämättä ja editoimatta ja ja...no eikai tässä kiire ole :)

Rentoa viikon jatkoa kaikille!